“fremragende, underholdende og helt nødvendig”
Lars Rebien Sørensen
Bestyrelsesformand, Novo Nordisk Fonden 
 
“Dissekerer veloplagt og højtråbende atomkraftens farer”
Weekendavisen

ATOMKRAFT –
alt det, ingen har fortalt os

Den nye energipolitiske virkelighed – hvor vi vasker om natten, justerer termostaten, håber på blæst og stirrer ængsteligt mod øst – er bagtæppet
for denne bog, der vender op og ned på alt, hvad vi troede, vi vidste om atomkraft.

Vidste du fx, at atomkraft har eksisteret i naturen, længe før der var mennesker? At bananer er radioaktive? At læger udsætter folk for (monster) meget mere radioaktiv stråling end alverdens atomkraftværker? Eller at kun 10 procent af den danske energi kommer fra noget, vi ikke brænder af?

“fremragende, underholdende og helt nødvendig”
Lars Rebien Sørensen
Bestyrelsesformand, Novo Nordisk Fonden 
 
“Dissekerer veloplagt og højtråbende atomkraftens farer”
Weekendavisen

Ny udgave med forord af Lars Rebien Sørensen

“Jeg håber, Novo Nordisk Fonden kan gøre for Danmark, hvad bogen her har gjort for mig. Bogen her yder et vigtigt bidrag til at gøre Danmark klogere. Med dette forord vil jeg gerne viderebringe min varmeste anbefaling af en bog, der er fremragende, underholdende og helt nødvendig.”

– Lars Rebien Sørensen, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Hans Jørgen Nielsen

Om forfatteren

Hans Jørgen Nielsen er direktør for konsulenthuset Slotsholm ApS. Han har tidligere arbejdet som journalist og politisk rådgiver og har været tilknyttet en lang række regeringsnedsatte kommissioner. Han har udgivet flere bøger om at skrive, hvilket hans firma underviser beslutningstagere og embedsmænd i. Desuden er han forfatter til bogen Farligt (Gyldendal 2018).

Du behøver ikke være nørd

Bogen tager dig bl.a. med til New York, hvor vi møder klimadebattens grundlægger; Dolomitterne, hvor en bjerglandsby opsluges af en tsunami; Finland, hvor kommuner kæmper om at få lov at opbevare radioaktivt affald; og Ukraine, hvor der er mindre stråling i landsbyen Tjernobyl end i metroen under Kongens Nytorv – og hvor to texanske professorers forsøg på at skade deres laboratoriemus slår fejl.

Du behøver (slet) ikke være energinørd, politiknørd eller fysiknørd for at læse med. Til gengæld er der garanti for hæsblæsende underholdning og masser af ny og overraskende viden.

Bogen er et tiltrængt indspark til den kollektive samtale om, hvorvidt vi har indrettet den danske energiforsyning på den rigtige måde.

Hvorfor?

Tilhængerne af atomkraft har haft vind i sejlene overalt i EU, siden invasionen af Ukraine og boykotten af Rusland udløste en europæisk energikrise. Det gælder også herhjemme, hvor der for første gang i nyere tid er et flertal for at satse på atomkraft.

Samtidig gør klimakrisen og biodiversitetskrisen det stadig mere påtrængende at gennemføre en omlægning til grøn energi hurtigst muligt.
 

I bogen gennemgår forfatteren de mange argumenter, der findes imod a-kraft, og påviser, at en stor del er baseret på fordomme og myter uden hold i virkeligheden.

Tag fx med til Gabon, hvor der engang fandtes naturlig atomkraft i jorden, til Lolland, hvor et bølgende landskab af nyanlagte bakker skjuler noget af Danmarks vindmølleaffald, og til Ukraine, hvor strålingen i landsbyen Tjernobyl er mindre end i metroen under Kongens Nytorv i København.
Du behøver (slet ikke) være energi-, politik- eller fysiknørd for at læse med. Men der er garanti for, at du efter endt læsning har været godt underholdt og samtidig fået en masse ny viden.